Staalbedrijf ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal last gehad van de gedaalde staalprijzen. Ook de dure energie zat de onderneming, die een notering heeft op de Amsterdamse beurs, dwars. De omzet daalde ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar was nog wel hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De winst kelderde.

ArcelorMittal verkocht voor 19 miljard dollar aan staal in de maanden juli, augustus en september. Dat is omgerekend zo’n 18,9 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 20,2 miljard en in het tweede kwartaal van dit jaar 22,1 miljard dollar.

De afname heeft te maken met lagere prijzen voor staal, nadat het metaal de afgelopen twee jaar nog zeer duur was. Maar ook seizoenszwakte speelde een rol. In de zomer wordt doorgaans minder staal verkocht dan in de lente. Zo liggen veel autofabrieken enkele weken stil in die periode. Bovendien besloten Europese klanten eerst hun eigen voorraden aan te spreken voor ze nieuwe bestellingen deden.

De kosten van met name energie namen een hap uit de winst. ArcelorMittal geeft aan zich snel te hebben aangepast door bijvoorbeeld andere kosten omlaag te brengen en het gasverbruik te verminderen. Desondanks kwam de winst in de afgelopen periode op 993 miljoen dollar uit, minder dan een kwart van de 4,6 miljard dollar een jaar eerder.

Topman Aditya Mittal waarschuwt voor de onzekere economische situatie voor de industrie. Daardoor blijft voorzichtigheid geboden.

Ook roestvrijstaalbedrijf Aperam had last van het interen op de voorraden door klanten en de hoge energieprijs. De omzet ging ten opzichte van vorig jaar in het derde kwartaal wel omhoog en bedroeg 1,8 miljard euro. Daar hield de onderneming een winst van 121 miljoen euro aan over, tegen 201 miljoen euro een jaar eerder.

Het aandeel ArcelorMittal werd door beleggers donderdagochtend 0,4 procent lager gezet op de Amsterdamse beurs.

Aegon boekt verlies van €206 miljoen

Aegon heeft ook het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een verlies. Volgens de verzekeraar gaat het om een papieren verlies, dat te maken heeft met het afdekken van renterisico's in de Verenigde Staten.

Daarnaast merkte Aegon dat klanten momenteel minder geneigd zijn om te beleggen vanwege de huidige economische onzekerheid. Zo waren de resultaten bij onder meer de Nederlandse divisie voor vermogensbeheer en bij de Amerikaanse beleggingsfondsen minder. Dat zorgde ervoor dat verbetering bij de verzekeringsactiviteiten en voordelen uit kostenbesparingen teniet werden gedaan.

Het verlies van het concern kwam uit op 206 miljoen euro. Aegon-topman Lard Friese noemt dit resultaat in een toelichting "boekhoudkundige ruis". Hij wijst erop dat dit resultaat straks uit de boeken verdwijnt als de nieuwe boekhoudkundige regels van kracht worden.

Het operationele resultaat viel met 429 miljoen euro 11 procent lager uit. Friese legt uit dat de verbeterde verzekeringsresultaten in de VS, de kostenbesparingen en de positieve uitkomsten van groei-initiatieven meer dan tenietgedaan werd gedaan door ongunstige marktomstandigheden.

Het bedrijf wist ondanks de hoge inflatie de kosten verder terug te brengen. Het afgelopen kwartaal ging het om een structurele besparing van 50 miljoen euro. In vergelijking met 2019 liggen de kosten zo'n 300 miljoen euro lager.

Aegon kwam recent in het nieuws toen het zijn verzekeringsactiviteiten in Nederland onderbracht bij ASR. Die deal stelt Aegon volgens Friese onder andere in staat om sneller kapitaal terug te geven aan aandeelhouders.

Hij benadrukt dat er voor Aegon geen reden is om Nederland te verlaten. Het hoofdkantoor blijft ook gewoon in Nederland. Verzekeren blijft ook de kernactiviteit van Aegon. Het bedrijf had eerder al aangegeven dat het zich richt op kernmarkten Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en groeimarkten als Spanje, Portugal en Brazilië, maar ook China.

Aegon stelt verder maatregelen te nemen om het kapitaal in een Amerikaans portefeuille minder gevoelig te maken voor schommelingen op de aandelenmarkten en om de voorspelbaarheid te vergroten. De verkoop van levensverzekeringen steeg met 24 procent in de Verenigde Staten en met 16 procent in de groeimarkten.

Het aandeel Aegon werd door beleggers donderdagochtend 1,5 procent lager gezet op het Damrak.

LEES OOK: PostNL duikt financieel in het rood in derde kwartaal: groei pakketbezorging valt stil